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DISSENTING AND CONCURRING OPINION

OF JUDGE THOMAS BUERGENTHAL

1.
I agree with my colleagues Nieto-Navia and Nikken that the instant advisory opinion request is inadmissible and associate myself with the arguments advanced in their opinion to support that conclusion. Accordingly, I dissent from that part of the Court's opinion which holds that the request is admissible. 

2.
Having concluded that the Costa Rican request is inadmissible because it asks the Court to render an opinion on a subject that is outside its jurisdiction, I regard it as inappropriate that I should have to address the merits of the request and would have preferred to abstain in the vote thereon. However, Article 15(1) of the Court's Rules of Procedure does not allow me to do so. That provision reads as follows: 

The President shall present, point by point, matters for discussion and for a vote. Each judge shall vote either in the affirmative or the negative; abstentions shall not be permitted. 

As I read this Rule, it requires me to vote either with or against the majority and does not permit me to abstain. 

3.
Since I am compelled to vote, I have decided to vote with the majority because I consider its holding to be sound as a matter of law. Here I should note that the majority substantially reformulated the first question presented by Costa Rica. This approach of the majority also implicitly changed the significance of the remaining two questions and enabled it to answer all three questions by doing little more than restating the provisions of Articles 14(1), 1(1) and 2 of the Convention. The resulting answers are therefore unobjectionable. 

4.
Given the language of Article 14(1), it can not be doubted that the provision establishes "a right to reply or to make a correction." It has been argued that the phrase "under such conditions as the law may establish" indicates that Article 14(1) was designed merely to authorize, but not to require, the States Parties to establish the right. The reasons given by the majority for rejecting this contention are sound, in my opinion, if one reads the applicable language consistent with the rules of interpretation prescribed by international law. It is unnecessary for me, therefore, to repeat that reasoning except to say that a contrary conclusión would distort the meaning of Article 14(1). Whether I, as an individual, believe that it is a good or a bad idea to provide for a right to reply is not a question that is proper for me to address when called upon to interpret Article 14(1). That Article is in the Convention and, as a judge of this Court, I have to interpret it in accordance with the relevant international law on the subject, which imposes the obligation on me, inter alia, to do so in "good faith" (Vienna Convention on the Law of Treaties, Art. 31(1)). Here it is worth noting that the Court makes quite clear that Article 14(1) may not be interpreted or applied in a manner which would impair the exercise of the rights which Article 13 (Freedom of Thought and Expression) guarantees, and I strongly associate myself with that view. 

5.
It is also clear to me that to the extent that Article 14(1) recognizes the "right to reply," every State Party is required, under Articles 1 and 2 of the Convention, "to ensure to all persons subject to (its) jurisdiction the free and full exercise" of that right. A state which fails to comply with this requirement violates the international obligations it has assumed by ratifying the Convention. As a general proposition, whether Costa Rica complies with the aforementioned obligations by legislative, judicial or administrative measures is, in my opinion, a matter for its domestic law. I do not believe that we are called upon to say more on this subject at this time. 
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